tipobet bets10

ΓΕΝΙΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Η καλλιτεχνική ή συγχρονισμένη κολύμβηση όπως παλαιότερα λεγόταν, συνδυάζει κολύμπι, χορό και γυμναστική. Πήρε το όνομα της το 1934, ξεκίνησε ως δημοφιλής ψυχαγωγία στις ΗΠΑ στη δεκαετία του 1930, δεν αναπτύχθηκε όμως σαν οργανωμένο σπορ παρά μόνο μετά το 1950. Αναγνωρίστηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κολύμβησης (FINA) το 1952. Το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα έγινε το 1973 ενώ το άθλημα περιλήφθηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 στο Λος Αντζελες. Το 1996 διεξήχθη μόνο το ομαδικό, ενώ το διπλό ξαναμπήκε στο πρόγραμμα το 2000. Από το 1973 διεξάγεται επίσης το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Έχει τρία αγωνίσματα, το ατομικό, το ντουέτο (ζεύγος) και το ομαδικό.

Παραδοσιακά, το άθλημα ήταν αποκλειστικά για γυναίκες, αν και τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα ισχυρό κίνημα για να γίνει και άθλημα των ανδρών. Πρόσφατα έχουν αρχίσει να λαμβάνουν χώρα και τέτοιες διοργανώσεις, όπως και με ντουέτα άνδρας / γυναίκα.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες κάθε χώρα μπορεί να μετέχει με ένα ντουέτο και ένα ομαδικό. Οι κολυμβήτριες εκτελούν τις ασκήσεις μέσα στο νερό με μουσική και κρίνονται για τις τεχνικές τους ικανότητες, καθώς και για την καλλιτεχνική τους παρουσίαση.

Οι αθλήτριες εκτελούν δύο προγράμματα, το τεχνικό και το ελεύθερο πρόγραμμα.

Το τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει υποχρεωτικά στοιχεία που εκτελούνται με ορισμένη σειρά (εννέα για το ντουέτο και δέκα για το ομαδικό), ενώ το ελεύθερο πρόγραμμα επιτρέπει στις αθλήτριες να εκτελέσουν μία σύνθεση της επιλογής τους και αξιολογείται με δύο ειδών βαθμολογίες. Μία για το τεχνικό μέρος και μία για το καλλιτεχνικό.

Τεχνικό πρόγραμμα: Περιλαμβάνει υποχρεωτικά στοιχεία που εκτελούνται σε ορισμένη σειρά, με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια 2:20 λεπτά στο ντουέτο και 2:50 λεπτά στο ομαδικό.

Η συνολική βαθμολογία αποτελείται από το βαθμό της εκτέλεσης (Execution) 50% και το βαθμό της συνολικής εντύπωσης (Overall Impression) 50%.

Ελεύθερο πρόγραμμα: Περιλαμβάνει την παρουσίαση μίας χορογραφίας με ελεύθερη επιλογή φιγούρων, κολυμβητικών στιλ ή και μέρη αυτών σε συνδυασμό με την μουσική.

Η τεχνική βαθμολογία αποτελεί το 50% και η καλλιτεχνική το υπόλοιπο 50% της συνολικής βαθμολογίας.

Οι βαθμοί των δύο προγραμμάτων (50% τεχνικό και 50% ελεύθερο), αποτελούν την τελική βαθμολογία (100%).

Ποινή δύο βαθμών δίνεται στις αθλήτριες που δεν εκτελούν τα τεχνικά στοιχεία με την καθορισμένη σειρά (τεχνικό πρόγραμμα), όπως επίσης αν χρησιμοποιήσουν τα πλάγια της πισίνας ή τον πυθμένα της.

Στο ντουέτο, όπου μετέχουν 24 ζευγάρια, διεξάγεται προκριματικός, απ΄ όπου προκρίνονται οι δώδεκα καλύτερες ομάδες μεταφέροντας τη βαθμολογία τους από το τεχνικό μέρος.

Στον τελικό εκτελούν το ελεύθερο πρόγραμμα και η τελική κατάταξη προκύπτει και πάλι από την πρόσθεση των βαθμολογιών των δύο προγραμμάτων (50% τεχνικό και 50% ελεύθερο).

Στο ομαδικό, όπου μετέχουν οκτώ ομάδες, διεξάγεται απευθείας τελικός με δύο ξεχωριστά μέρη (τεχνικό και ελεύθερο), που προσεμτρώνται κατά 50% έκαστο στην τελική βαθμολογία.

Η συγχρονισμένη κολύμβηση είναι πολύ διαφορετική από αυτό που φαίνεται έξω από το νερό. Εκτός του ότι απαιτεί δύναμη, αντοχή, ευλυγισία, χάρη και καλλιτεχνία, απαιτεί ιδιαίτερη αντοχή στην αναπνοή.
«Προκειμένου οι αθλήτριες να βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του νερού για αρκετή ώρα και συγχρόνως να κάνουν χορευτικές ασκήσεις/φιγούρες ενώ παράλληλα να δείχνουν ευχάριστες και άνετες, χρησιμοποιούνται κάποιες «μέθοδοι». Το κλιπάκι της μύτης εμποδίζει το νερό να εισέλθει από τη μύτη, βοηθώντας παράλληλα τις αθλήτριες να βρίσκονται για αρκετή ώρα κάτω από την επιφάνεια του νερού. Η ζελατίνη κρατάει τα μαλλιά στην θέση τους, ενώ το make-up αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Τα υποβρύχια ηχεία μεταφέρουν την μουσική μέσα στην πισίνα, βοηθώντας τις αθλήτριες να μην χάνουν ούτε δευτερόλεπτο από τον συγχρονισμό τους» (Από το site της IOC).

Μέχρι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς ήταν οι κυρίαρχες χώρες του αθλήματος που διεκδικούσαν την πρωτιά (με συνήθη τρίτη την Ιαπωνία) αλλά από το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1998 και μετά, η Ρωσία (ενώ προηγουμένως δεν είχε κερδίσει κανένα ολυμπιακό μετάλλιο) ολοκληρωτικά. Ιδιαίτερα δυνατές είναι, επίσης, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ισπανία, και η Ουκρανία, ενώ ισχυρή παρουσία στο αγώνισμα έχουν και οι Ιταλία, Ολλανδία, Αυστρία, Ελβετία, Γερμανία, Γαλλία, Βραζιλία και η Ελλάδα.

Οι προσπάθειες για ανάπτυξη της Συγχρονισμένης κολύμβησης στην Ελλάδα άρχισαν από το 1985. Το 1989 όμως ήταν σταθμός για την ιστορία του αθλήματος, όταν η Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΚΟΕ) πήρε την απόφαση να αναπτύξει το άθλημα αυτό στη χώρα μας σε εθνικό επίπεδο. Άρχισε λοιπόν μία προσπάθεια με επίλεκτες αθλήτριες σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, όπως ο Βόλος – Κρήτη – Θεσσαλονίκη – Αθήνα, οι οποίες έκαναν προπόνηση με Ομοσπονδιακές προπονήτριες. Έτσι δημιουργήθηκαν τα πρώτα κλιμάκια Εθνικών Ομάδων. Το 1990 πραγματοποιείται το Α΄ Πρωτάθλημα Συγχρονισμένης κολύμβησης Ανοικτής κατηγορίες στην Αθήνα. Το 1991 έρχεται στην Ελλάδα, η Ελληνικής καταγωγής πρωταθλήτρια Ρωσίας, Χριστίνα Θαλασσινίδου, η οποία στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες που έγιναν στην Αθήνα την ίδια χρονιά , κερδίζει το ασημένιο μετάλλιο , κάτι πρωτόγνωρο στον χώρο του υγρού στίβου. Το άθλημα με την επιτυχία αυτή είχε αντίκτυπο στους συλλόγους. Αργότερα τα κλιμάκια των Αθηνών , Θεσσαλονίκης, Κρήτης και Βόλου καταργούνται και οι αθλήτριες εντάσσονται στους συλλόγους του ενδιαφέροντός τους. Το Πρωτάθλημα του 1992 είχε μεγάλη ποικιλία διότι ήδη είχαν συμμετοχή 11 σύλλογοι από όλη την Ελλάδα. Συγχρόνως το 1992 έχουμε την μεγάλη επιτυχία της Χριστίνας Θαλασσινίδου στην Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης όπου κατέλαβε την 6η θέση.

Το 2008 στο Πεκίνο τη χώρα εκπροσώπησαν στο ντουέτο οι Ευανθία Μακρυγιάννη-Δέσποινα Σολωμού, το 2012 στο Λονδίνο οι Σολωμού με την Ευαγγελία Πλατανιώτη και το 2016 στο Ρίο οι Πλατανιώτη με την Εβελίνα Παπάζογλου, πάντα στο ντουέτο.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


ΔΗΜΟΦΙΛΗ